Å spare penger er en viktig del av den økonomiske planleggingen, særlig når det gjelder å ha en buffer til uforutsette regninger. Vi gir deg våre beste 30 tips for å spare penger.
#1. Et budsjett vil hjelpe deg å spare penger
Lager du et månedsbudsjett, får du god oversikt over dine inntekter og utgifter. I tillegg får du kunnskap om hva du bruker mest penger på. Da kan du prøve å redusere kostnadene på enkelte utgiftsposter, og dermed spare penger. Husk å inkludere alle inntekter og utgifter når du lager et budsjett, også transportutgifter, cafébesøk, mobilabonnement og strømmetjenester.
I budsjettet vil du se hvor mye du har igjen hver måned etter at utgiftene er fratrukket. Går du i minus, må du finne enkelte utgiftsposter som du kan redusere. Viser budsjettet at du har overskudd, kan du bestemme deg for å sette hele eller deler av summen på en sparekonto.
Hvor mye du bør spare i måneden er avhengig av din personlige økonomi. Du kan for eksempel bestemme deg for å spare 10% av månedslønnen din, slik at du på lang sikt har en solid buffer til uforutsette regninger.
#2. Slik kan du spare penger på mat
Dagligvarer er en stor utgiftspost, men følger du følgende tips vil du kunne redusere matbudsjettet betraktelig:
- Gjør storhandel én gang i uken fremfor å handle hver dag. Lag handleliste og ikke fall for fristelsen til å kjøpe mer enn det som står på listen.
- Velg lavprismerket “First Price” når du kan. Du finner et stort utvalg av dette merket i butikker som Kiwi, Spar, Joker og Meny.
- Skaff deg oversikt over tilbud fra alle kjente dagligvarebutikker ved å benytte appen Mattilbud. Handle der det er billigst.
- Bli medlem av Trumf eller Coop, og benytt medlemskortet flittig. Du vil da få tilgang på spesialtilbud, rabatter og bonuspoeng. I tillegg får du kjøpeutbytte.
#3. Du kan spare mye penger ved å unngå impulskjøp
Går du sulten til matbutikken, er det lett å falle for fristelsen til å kjøpe snacks og andre matvarer. Skal du spare penger, er det viktig å være motivert for å motstå fristelser som gjør handlekurven dyrere enn nødvendig.
Når det gjelder andre varer, er det også lurt å være kritisk når man er i butikkene. Spør deg selv om du virkelig trenger en ny genser, kosmetikk eller andre produkter du i øyeblikket har lyst til å kjøpe.
#4. Reduser strømforbruket ditt
Vi bruker aller mest strøm til oppvarming av bolig og oppvarming av vann. For å spare penger, er det viktig å redusere strømforbruket ditt på akkurat dette området. Disse tiltakene vil hjelpe deg:
- Senk temperaturen med 1 – 2 grader innendørs.
- Invester i en varmepumpe.
- Unngå varmetap fra trekkfulle vinduer eller ytterdører.
- Kjøp hvitevarer som er energieffektive.
- Skru av elektriske apparater som ikke brukes, og unngå stand-by-modus.
- Installer sparedusj og ta korte varme dusjer. Du bør også begrense bruken av badekar.
#5. Bytt strømleverandør for å spare penger
Sjekk med jevne mellomrom om du har den billigste strømavtalen på markedet. Det er store prisforskjeller mellom de ulike strømleverandørene. Har du en kostbar strømavtale med høye påslag og gebyrer, bør du sørge for å bytte til en billigere leverandør.
Du kan få gode tips og undersøke strømavtalen din på Forbrukerrådets nettside eller andre prissammenligningssider.
#6. Hvordan spare penger fort
For å spare penger fort må du enten kutte drastisk ned på levekostnadene dine eller øke inntekten. Har du hastverk med å spare penger, kan du følge tipsene nedenfor:
- Reduser alle unødvendige utgifter
- Selg brukte ting du ikke trenger lenger
- Avslutt unødvendige abonnementer og strømmetjenester
- Tilby utleie av bil, sykler, verktøy eller lignende i nærmiljøet ditt
- Snakk med sjefen din om du kan få høyere lønn
#7. Slik sparer du penger på mobilabonnement
Ved å sammenligne tilbud på mobilabonnement regelmessig, får du muligheten til å spare penger. Vær bevisst på dine behov, særlig når det gjelder hvor mye mobildata du egentlig trenger i måneden.
Bytt til et rimeligere mobilabonnement enn det du har i dag, slik at du ikke betaler mer enn nødvendig. Bruk en sammenligningstjeneste slik at du enkelt kan finne det beste og billigste abonnementet for deg.
#8. Du kan spare tusenlapper på refinansiering
Å refinansiere lån og kreditter med høy effektiv rente er en effektiv måte å spare penger på. Refinansiering kalles også for samlelån, nettopp fordi du samler alle dine smålån i et større lån. Da slipper du dessuten unna med å betale gebyr på ett lån, i stedet for på hvert enkelt lån. Du vil også oppnå bedre rente på et lån til refinansiering, særlig hvis du har kredittkortgjeld.
Refinansiering vil for de aller fleste føre til lavere månedskostnader, noe som gir deg mer økonomisk frihet. Benytt gjerne lånemegler for å oppnå best mulig rente. Da får du muligheten til å sammenligne tilbud på lån til refinansiering fra mange ulike banker.
#9. Lag din egen sparekonto i nettbanken
Det er lurt å opprette en separat sparekonto i nettbanken din, som er adskilt fra din vanlige brukskonto. En sparekonto vil hindre deg i å bruke penger som er satt av til sparing.
Det vil dessuten være motiverende å se hvordan sparepengene vokser over tid. På sikt vil du da ha en solid buffer til uforutsette utgifter, til ferietur eller andre ting du ønsker deg.
#10. Slik kan du spare penger på transportutgifter
Å kjøre egen bil til og fra jobb kan bli kostbart i løpet av en måned. Du bør derfor undersøke hva du betaler i måneden på bensin eller diesel, i tillegg til eventuelle parkeringsutgifter.
For å redusere utgiftene til transport, bør du sjekke om du kan spare penger på å la bilen stå og heller kjøpe månedskort til buss, trikk eller tog. Du vil kunne spare enda mer per måned dersom du har muligheten til å sykle eller spasere til jobb.
#11. Kjøp store forpakninger av husholdningsartikler
Det er mulig å spare penger ved å kjøpe større forpakninger av forbruksvarer. Typiske eksempler på forbruksvarer er toalettruller, tørkeruller, shampoo, balsam og vaskemiddel. Før du går til innkjøp av husholdningsartikler bør du sjekke om enkelte butikker i ditt område har ekstra gode tilbud på husholdningsartikler.
I løpet av et år vil du spare en betydelig sum penger ved å kjøpe større kvanta som varer lenger.
#12. Slik kan du spare penger på dyrefôr
Dersom du synes det er svært kostbart med mat til hunden eller katten din, bør du gjøre noen endringer i rutinene dine. Sørg for å sammenligne priser i dyrebutikker og nettbutikker før du handler. Du vil da oppdage spesielle tilbud og rabatter, og kjøp der det er billigst. Kjøper du større forpakninger, får du dessuten lavere kilopris.
Kjæledyrets helse er viktigst, så pass på å kjøpe et fôr som tilfredsstiller dyrets ernæringsbehov.
Husk også at det vanligvis er mye dyrere å kjøpe hunde- eller kattefôr hos veterinæren.
#13. Si opp abonnementer du ikke trenger
Ønsker du å spare penger, bør du gå gjennom dine abonnementstjenester. Det er stor sannsynlighet for at du betaler for et abonnement eller en app du egentlig ikke trenger. Det kan være snakk om strømmetjenester, apper, digitale aviser eller tidsskrifter. Vær kritisk når du gjennomgår dine abonnementer, og avslutt de du ikke har behov for.
Husk også at enkelte abonnementstjenester gir gode rabatter om du betaler for et helt år i stedet for hver måned.
#14. Du kan spare penger på klær og sko
For å redusere utgiftene dine til klær og sko, bør du gjøre følgende:
- Unngå impulskjøp, og planlegg hva du virkelig trenger
- Kjøp klær og sko på salg
- Styr unna dyre merkevarer
- Sjekk utvalget i outlet-butikker
- Utnytt medlemsrabatter
- Vurder å kjøpe pent brukte klær eller sko
Les også: DNB: – Hvordan spare penger
#15. Velg billigst mulig tannlege
Å gå til tannlegen kan bli en svært kostbar fornøyelse, og mange unngår jevnlig sjekk av tennene på grunn av de høye kostnadene på tannbehandling.
Det kan være utfordrende å spare penger på tannbehandling, men du bør undersøke prisene hos flere tannleger før du gjennomfører behandlingen. Har du behov for omfattende og svært kostbare behandlinger, kan du vurdere å reise til utlandet for å redusere utgiftene.
Du bør også sjekke prisene hos offentlige tannklinikker i ditt fylke, da disse gjerne har lavere pris enn private tannleger.
#16. Reduser antall café- og restaurantbesøk
Uteliv, café- og restaurantbesøk kan utgjøre store summer, og i verste fall velte ditt månedsbudsjett. Du kan for eksempel spare mye penger ved å ta med deg hjemmelaget niste på jobb. Det vil koste deg en brøkdel av lunsjen du kjøper ute.
Planlegger du en hyggelig utekveld med venner, vil du spare store summer ved å bestille mindre alkohol. Alternativt kan dere velge utesteder som tilbyr “happy hour”. Da vil dere kunne kjøpe alkoholholdig drikke til et redusert prisnivå.
Det er også mulig å spare penger dersom du skal spise ute på restaurant. Unngå typiske lunsj- og middagstider for å oppnå rimeligere priser. Bestill vann i stedet for brus eller alkoholholdig drikke. Hopp over forretter og desserter for å redusere kostnadene.
#17. Kjøp brukte kapitalvarer for å spare penger
Er vaskemaskinen, tørketrommelen eller mobiltelefonen gått i stykker, kan du spare store summer på å kjøpe brukt. Sjekk hva som finnes tilgjengelig på markedsplassen Finn.no eller i lokale grupper på sosiale medier.
Ønsker du å kjøpe nye kvalitetsvarer til en rimeligere pris, kan du se etter B-varer hos de store elektrokjedene. Ofte finnes det gode rabatter på kvalitetsvarer som har små skjønnhetsfeil.
#18. Spar penger på dine forsikringer
Forsikringsselskapene opererer med ulike priser på sine produkter. Derfor er det lurt å benytte en sammenligningstjeneste med jevne mellomrom, for å sjekke at du ikke betaler mer enn nødvendig på dine forsikringer.
Du bør også unngå overforsikring. Det vil si at du vurderer hvilke forsikringer som er helt nødvendige å ha, og hvilke som er overflødige. På denne måten kan du redusere månedskostnadene dine.
Et annet tips er å vurdere om du ønsker å øke egenandelen på noen av dine forsikringer. Det kan redusere dine månedsutgifter betydelig. Samler du alle dine forsikringer i ett selskap, kan du dessuten oppnå gode rabatter.
#19. Bytt bank eller be om lavere rente på boliglånet ditt
Store deler av månedsutgiftene går til å betale ned på boliglån. Det kan derfor være smart å refinansiere boliglånet, dersom du oppnår bedre rente på lånet. Sammenlign renter fra ulike banker, eller la bankene konkurrere om deg.
Dersom du ikke ønsker å bytte bank, kan du først forsøke å forhandle om renten på boliglånet i din nåværende bank. Oppnår du lavere rente, vil det dessuten redusere de totale lånekostnadene.
Tips: Se også vår artikkel om å lån av penger.
#20. Velg billigst mulig frisør for å spare penger
Det er store prisforskjeller hos de ulike frisørsalongene. Vil du spare penger på dette området, bør du unngå de dyreste salongene og heller klippe håret hos frisører som tilbyr fast lavpris.
Frisørkjeden Cutters har mange salonger rundt omkring i Norge. De tilbyr fast lavpris enten det er snakk om herre- eller dameklipp, og uansett hvilken type klipp du ønsker.
Det er også lurt å unngå ekstra kostnader som hårvask eller andre behandlinger når du går til frisøren. Da vil du kunne redusere utgiftene til et minimum. Du bør dessuten stå imot fristelsen til å kjøpe dyre frisørprodukter fra salongen.
#21. Spar penger på sminke- og skjønnhetsprodukter
For å spare penger bør du unngå å kjøpe dyre merkeprodukter når det gjelder sminke, ansiktskremer eller andre skjønnhetsprodukter. Vær bevisst på hva du egentlig trenger, og unngå impulskjøp.
Du bør prioritere å handle nødvendige og kostbare produkter på salg. Sjekk dessuten prisene på nett for et bestemt skjønnhetsprodukt du trenger, og kjøp der det er billigst.
#22. Du kan spare penger på gavehandel
Er du sent ute med å handle jule- eller bursdagsgaver, er sjansen stor for at du betaler et høyere beløp for gavene enn nødvendig. Du bør derfor planlegge innkjøp av gaver i god tid, da det er enklere å finne gode tilbud. I tillegg kan du vurdere å lage enkelte gaver selv for å redusere kostnadene.
Kjøp gjerne inn julegaver på dager som “Black Friday” eller “Cyber Monday”. Da er det lett å finne store prisavslag på mange ulike varer.
#23. Reduser utgiftene til ferieturer
Skal du spare penger på ferieturer til utlandet, bør du først og fremst huske å bestille i god tid i forveien. Både fly- og hotellprisene stiger jo nærmere du kommer avreisedatoen. Ellers bør du følge disse rådene for å redusere utgiftene:
- Legg ferien utenfor høysesongen, da “alle” skal ut å reise. I skoleferier er prisene på hotell og fly mye høyere enn ellers.
- Søk på nett etter gode tilbud, enten du kjøper fly og hotell separat eller du ønsker å ha pakkereise. Sjekk også flyprisene på reisesøkemotorer som Skyscanner eller Momondo.
- Velg rimeligere overnattingssteder, som for eksempel vertshus eller ferieleiligheter. Unngå luksusovernatting.
- Dersom overnattingsstedet er utstyrt med kjøkken, kan du lage maten selv. Det er betydelig mer økonomisk enn å spise lunsj og middag på restaurant.
- Handler du med kredittkort i utlandet, bør du alltid velge å betale med lokal valuta.
- Enkelte kredittkort har reiseforsikring inkludert. Betaler du reisen din med dette kredittkortet, slipper du å kjøpe denne forsikringen.
- Meld deg inn i bonusprogrammene til SAS og Norwegian. Da får du poeng på alle flybilletter du kjøper, som senere kan veksles inn i rabatt til din neste flyreise.
#24. Spar penger på møbler
Dersom du har behov for å kjøpe nye møbler, bør du sjekke sortimentet og prisene på IKEA eller Jysk. Enten du trenger ny sofa, bokhyller, spisebord eller andre møbler er det mulig å spare penger. Meld deg gjerne på nyhetsbrev fra andre møbelforretninger der du bor, slik at du alltid er oppdatert på gode tilbud og salgskampanjer.
Et annet alternativ er å handle møblene brukt på den digitale markedsplassen Finn.no. Besøk gjerne også fysiske bruktbutikker som selger rimelige møbler.
#25. Benytt avtalegiro eller efaktura på faste regninger
Enkelte selskaper tar svært høye fakturagebyrer, dersom du mottar regningen på papir i postkassen. Ikke sjelden ligger dette gebyret på mellom 30 og 70 kroner per faktura.
Du bør dermed sørge for å automatisere dine regninger ved å opprette avtalegiro eller efaktura i nettbanken din. Da unngår du dette gebyret. Mottar du for eksempel 2 fakturaer pr. måned som har fakturagebyr på kr. 50,-, vil du måtte betale 1200 kroner i løpet av et helt år.
#26. Kutt utgiftene til bensin og diesel
Ønsker du å redusere utgiftene til drivstoff, bør du følge disse rådene:
- Hold bilen i god stand med regelmessig vedlikehold og service.
- Kjør økonomisk og unngå bråbremsing og raske akselerasjoner.
- Sørg for å sjekke trykket i dekkene jevnlig. Riktig trykk bidrar til at du bruker mindre drivstoff.
- Fyll bensin eller diesel når det er billigst. Ofte er det lavere pris tidlig i uken, og dyrere når det nærmer seg helg. Det kan imidlertid variere fra sted til sted.
- Bruk app eller sjekk nettsteder som overvåker drivstoffprisene til enhver tid. Du kan for eksempel benytte “Drivstoffappen”. Kjøp drivstoff der det er billigst.
- Benytt deg av lojalitetsprogram slik at du får rabatt på drivstoff. Enkelte kredittkort gir deg dessuten rabatt når du fyller bensin eller diesel med kortet.
#27. Bestill en ny verdivurdering av boligen din
Det kan være økonomisk gunstig å få en ny verdivurdering av boligen din. Det gjelder særlig dersom boligprisene har steget betydelig siden du kjøpte boligen. Den største fordelen med å få en ny verdivurdering er at du kan oppnå lavere rente på boliglånet ditt. Har boligverdien steget, vil banken få mer sikkerhet for lånet, og kan dermed senke renten. Med lavere rente får du lavere månedsutgifter på boliglånet, og kan dermed spare penger.
Dersom du har gjort omfattende oppussing i boligen, som for eksempel oppgradert kjøkken eller bad, bør du også få en ny vurdering. Kontakt en eiendomsmegler for å få en ny verdivurdering.
#28. Unngå å kjøpe ferdigmat i butikken
Kjøper du ofte ferdigmat som Fjordland, Food Collective eller lignende i butikken, bør du endre dine kjøpsvaner for å spare penger. Ferdigmat er som regel dyrere enn å lage maten selv, med mindre du finner svært gode tilbud på ferdigretter.
Ferdigmat har dessuten ofte usunne ingredienser med mye fett, sukker og salt. Lager du maten selv, vil du dermed spise sunnere og redusere matbudsjettet..
#29. Slik kan du spare penger på briller og kontaktlinser
Du kan redusere kostnadene til briller eller kontaktlinser ved å sammenligne priser på nett før du handler. Kjøper du dine briller / kontaktlinser hos optiker i en fysisk butikk, må du regne med å betale en betydelig høyere sum enn på nett.
Bruker du kontaktlinser, vil du kunne spare penger på å bytte til månedslinser.
#30. Bli medlem av kundeklubber i butikker og på nett
Er du medlem i mange ulike kundeklubber, vil du i løpet av et år kunne spare store summer. Det kan for eksempel dreie seg om medlemskap i fysiske matbutikker, klesbutikker, elektronikkjeder, hobbyforretninger, parfymerier eller lignende. I tillegg kan det lønne seg å bli medlem av nettbutikker der du handler regelmessig.
Som medlem får du gunstige rabatter, spesialtilbud eller bonuspoeng, og du kan i tillegg oppnå gratis frakt i nettbutikker. De aller fleste kundeklubber er gratis å bli medlem av. Velg kundeklubber som passer ut fra dine kjøpsvaner, slik at du oppnår gode rabatter og fordeler.